lauantai 19. huhtikuuta 2008

Jude Suwantokuha Ex- keittiömestari

Gourmet Ruokaa ja Viinejä

Käsittelee otsikkonsa mukaisesti gourmet ruokaa ja ruuan valmistusta. Gourmet ruualla tarkoitan tässä gourmet "ravintolaruokaa" ja ruokaa, joka on tehty hyvistä ja tuoreista raaka-aineista. Viineillä tässä tarkoitan ruokaan sopivia viinejä juomatarkoituksessa ja yhtenä tärkeänä elementtinä ruuan valmistuksessa, sillä mitä olisi madeirakastike ilman madeiraa ja konjakilla liekitetty pihvi ilman konjakkia. Myös jälkiruuissa käytetään paljon alkoholilla maustettuja herkkuja, tosin käsittelen jälkiruokia huomattavasti vähemmän kuin pää- ja lounasruokia.

Luonas- ja kotiruoka on myös tässä luettu gourmet ruokiin, silloin niiden raaka-aineet ovat tuoreita ja valmistustapa oikea.

Yleisesti ja erikseen nämä ovat ruokia, jotka takaisivat riittävän hyvälaatuisen ravinnon saannin - valitettavsti on niin ettei monen kukkaro kestä tuoreiden ja moiteettomien raaka-aineiden hankintaa, puhumattakaan niiden saatavuudesta. Juuri saatavuudesta johtuen pyrin käsittelemään sesonki ruokia ja raaka-aineita.

Itse uskon vakaasti, että terveeseen elämään kuuluu hyvä ravinto, jossa on riittävästi suojaravinteita - vitamiineja - entsyymejä - antioksidantteja - hiven - ja kivennäisaineita ja sopivasti rasvaa.

Suomen talvi on esimerkiksi niin pimeä ja raskas, että itse käytän runsaasti lisäravinteita - ja siksi tässä blogissa käsitellään myös laajasti ja kriittisesti vitamiini- ja ravinnelisät ja niiden tarpeellisuus.

Ranskan kieli on ravintoloiden kansainvälinen kieli ja niinpä tässä esitellyt ruokalajit saavat usein ranskankielisen nimen. Toivon, että ette pahastu, jos ranskankielinen nimi ei teistä tunnu osuvalta.

Luokittelen ne seuraavasti. 1) suomen kielestä käännetyt sanat, jotka merkitsevät ranskaksi samaa.
2)Paikkakuntien mukaan annetut nimet - esimerkiksi viljelysalueen nimi.
3)Fantasianimitykset henkilöiden mukaan, jotka ovat "keksineet" ruokalajin.
4)Yhdistelmien nimet - niin ettei tarvitse luetella tekotapoja ja kaikkia käsitteitä.

Tavalliset sanat ovat asiallisia, paikkauntien nimiä käytetään harvoin ja harkitusti.

Lisäruuat ja koristeet ns. garnityyrit ovat myös tärkeitä varsinkin, kun ne antavat tietylle ruoka-aineelle tai ruoka-aineyhdistelmälle nimen, joka liitetään pääruuan nimeen. Tämä antaa vaihtelua ruokalistaan ja menuun.

Toivon, että ohjeista ja kokonaisista menuista on iloa silloin, kun haluat valmistaa hyvää ruokaa ystäville, rakkaallesi, perheellesi tai vain itselle omaksi iloksi ja onneksi.

Bon Apètit